Waarom is metacognitie belangrijk voor leren? Metacognitie helpt bij het sturen van gedrag en beslissingen tijdens het leren. Een voorbeeld is het besluit om meer tijd aan wiskunde te besteden als je niet zeker bent van je begrip. Het is de link tussen zelfevaluatie en het daaropvolgende leergedrag dat cruciaal is.
Twee belangrijke processen: Metacognitie bestaat uit twee sleutelcomponenten:
– Monitoring: het reflecteren op je eigen leren of kennis.
– Control: het gebruiken van je reflecties om daaropvolgend gedrag te sturen.
Wanneer gebruiken we metacognitie? Studenten monitoren hun metacognitie continu tijdens het studeren. Dit kan gebeuren door middel van een Judgment of Learning (JOL), waarbij studenten beoordelen hoe goed ze een concept onthouden, of een Feeling-of-Knowing (FOK), waarbij ze inschatten of ze iets zouden herkennen in een multiple-choice test.
Hoe kan metacognitie worden verbeterd? Twee methoden die nuttig zijn:
– Retrieval practice: Het aanmoedigen van studenten om zelfstandig antwoorden op te halen, maakt hen bewuster van hun kennis.
– Spaced study: Het spreiden van studeersessies over een langere periode verbetert de nauwkeurigheid van de metacognitie en het leren zelf.
Het belang van evalueren van zowel wat je wel als niet weet: Het is belangrijk dat studenten leren evalueren wat ze wel en niet weten, omdat dit hun metacognitieve vaardigheden verbetert.
Hoe metacognitie in de les te integreren:
Het is effectiever om metacognitieve vaardigheden naadloos in elke les te integreren in plaats van het apart te behandelen. Je kunt dit doen door studenten vragen te laten stellen, hun denken te laten vastleggen in leerjournaals, en aan te sluiten op hun voorkennis.
•
Tips voor het verbeteren van metacognitie: De bron geeft ook tips, zoals studenten eraan herinneren dat ze controle hebben over hun eigen leren, hen laten beoordelen wat ze hebben geleerd, en hen aanmoedigen om les te geven aan anderen.
Bron:
Lisa K. Son, Ph.D.
Nicole Brittingham Furlonge, Ph.D.
Pooja K. Agarwal, Ph.D.
retrievalpractice.org
Retrieval Practice
METACOGNITION: HOW TO IMPROVE STUDENTS’ REFLECTIONS ON LEARNING
©2020

Myrinne van Mierlo
Metacognitie, waarom is dat toch zo belangrijk?
Ontdek: Grip op de Executieve functies
Dé methode waarin je leert de executieve functies inzetten en je leerlingen helpt zichzelf te reguleren
Je kent ze wel leerlingen die aan een taak beginnen of juist niet, vastlopen of juist niet en dan gefrustreerd raken, bokkig blijven zitten en weinig besef hebben waar hun reactie vandaan komt.
Of leerlingen die het nut ergens niet van inzien. En op reflectieve vragen geneigd zijn met “gewoon omdat het zo ging” te antwoorden.
Of leerlingen die structureel te laat starten, in tijdnood komen. Hun agenda niet gebruiken en dan taken over het hoofd zien.
Dit zijn slechts drie uit tal van voorbeelden waarin leerlingen hun executieve vaardigheden niet onder de knie hebben.
Als bevlogen professional maakt je hart vast een sprongetje als je je beseft dat er een methode is om deze jonge mensen te helpen. De methode ‘Grip op de Executieve functies’.
0 reacties