Myrinne van Mierlo

Myrinne van Mierlo

Growth mindset pep talk

Dag allemaal!

Vandaag wil ik graag met jullie praten over een krachtig concept dat ons kan helpen bij persoonlijke groei en succes: de groeimindset. Een groeimindset is de overtuiging dat onze intelligentie, vaardigheden en talenten niet vaststaan, maar dat we ze kunnen ontwikkelen door toewijding, inzet en het omarmen van uitdagingen. Dat klinkt best wel moeilijk, en dat is soms ook echt een uitdaging. Vooral als we zelf of als onze leerlingen of studenten veel faal ervaringen hebben opgedaan kan het zoeken zijn naar de juiste mindset.

In een wereld waarin we vaak worden beoordeeld op onze prestaties en resultaten, kan het gemakkelijk zijn om vast te houden aan een statische mindset. We kunnen onszelf labelen als “niet goed genoeg” of “niet getalenteerd” en denken dat verandering onmogelijk is. Maar hier is het goede nieuws: we hebben de kracht om onze mindset te veranderen en te evolueren naar een groeimindset.

Een groeimindset opent de deuren naar nieuwe mogelijkheden en succes. Het stelt ons in staat om uitdagingen te omarmen in plaats van ze te vermijden. Wanneer we een groeimindset hebben, begrijpen we dat fouten en mislukkingen normaal zijn in het leerproces. In plaats van ontmoedigd te raken, zien we ze als waardevolle leermomenten en kansen om te groeien.

Maar hoe ontwikkelen we nu zo’n groeimindset? Het begint allemaal met bewustwording en zelfreflectie. We moeten ons bewust worden van onze eigen overtuigingen en de taal die we gebruiken om onszelf te beschrijven. Let op beperkende uitspraken zoals “Ik kan dit niet” of “Ik ben gewoon niet goed in.” Vervolgens moeten we deze negatieve overtuigingen uitdagen en vervangen door positieve, op groei gerichte gedachten.

Een ander belangrijk aspect van het ontwikkelen van een groeimindset is het omringen van onszelf met positieve en ondersteunende mensen. Onze omgeving kan een grote invloed hebben op onze mindset. Zoek mensen op die geloven in groei en die je aanmoedigen om uit je comfortzone te stappen.

Daarnaast is het cruciaal om uitdagingen aan te gaan en jezelf toe te staan om te falen. Neem risico’s en wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Sta open voor constructieve feedback en zie het als een kans om te groeien en te verbeteren.

Als we een groeimindset ontwikkelen, zullen we merken dat we veerkrachtiger worden, meer vertrouwen krijgen en beter in staat zijn om obstakels te overwinnen. We zullen ons richten op het leerproces en het streven naar continue groei, in plaats van gefixeerd te zijn op het eindresultaat.

Dus laten we vandaag besluiten om onze mindset te transformeren en te kiezen voor groei. Laten we onze beperkende overtuigingen uitdagen en de mogelijkheid om te leren en te evolueren omarmen.

Ontdek: Grip op de Executieve functies

Dé methode waarin je leert de executieve functies inzetten en je leerlingen helpt zichzelf te reguleren

Je kent ze wel leerlingen die aan een taak beginnen of juist niet, vastlopen of juist niet en dan gefrustreerd raken, bokkig blijven zitten en weinig besef hebben waar hun reactie vandaan komt.

Of leerlingen die het nut ergens niet van inzien. En op reflectieve vragen geneigd zijn met “gewoon omdat het zo ging” te antwoorden.

Of leerlingen die structureel te laat starten, in tijdnood komen. Hun agenda niet gebruiken en dan taken over het hoofd zien.

Dit zijn slechts drie uit tal van voorbeelden waarin leerlingen hun executieve vaardigheden niet onder de knie hebben.

Als bevlogen professional maakt je hart vast een sprongetje als je je beseft dat er een methode is om deze jonge mensen te helpen. De methode ‘Grip op de Executieve functies’.

Grip op de Executieve functies

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *