Hieronder is een aanvulling op je bestaande tekst over feedback, met de zes gevraagde vormen:
Over Feedback is echt heel veel geschreven, en ook ik schrijf op LinkedIn, op deze site en in mijn boeken en leer tools over feedback. Deze keer is het echt heel kort. Niet te veel info zodat je niet overdonderd wordt. Er zijn echt veel vormen van feedback die jij als Leraar en als lerende zou moeten inzetten en gebruiken. Ik heb ze hierinder opgeschreven.
Aan jou deze vragen:
1. waar herken je ze in je dagelijkse praktijk?
2. Hoe kun je er voor zorgen dat je alle vormen van feedback gaat verweven in jouw praktijk?
- Feedback op het proces: Dit type feedback richt zich op hoe een taak uitgevoerd wordt, in plaats van op het resultaat. Het bevordert het begrip en verbetert de prestaties in de toekomst.
- Feedback op het resultaat: Dit type feedback richt zich op het eindresultaat van een taak en geeft informatie over de prestatie in vergelijking met de verwachtingen.
- Intrinsieke feedback: Dit type feedback komt van binnenuit en wordt geleverd door de persoon zelf, bijvoorbeeld door gevoelens van voldoening of frustratie.
- Extrinsieke feedback: Dit type feedback komt van buitenaf en wordt gegeven door een andere persoon, zoals een leraar of coach. Het kan positief of negatief zijn en kan de prestaties beïnvloeden. meest bekende voorbeelden: cijfers/ stickers/ rode pen.
- Feedback op gedrag: Dit type feedback richt zich op specifiek gedrag of handelingen en geeft informatie over hoe dit verbeterd kan worden.
- Feedback op leerproces: Dit type feedback richt zich op hoe iemand leert en hoe deze leerstrategieën kunnen worden verbeterd. Het bevordert zelfreflectie en zelfbewustzijn.
- Feedback op de persoon: Dit type feedback richt zich op de persoon zelf. “je hebt goed je best gedaan” Wat ben je vrolijk vandaag”, “je bent een topper”. Uit de litteratuur weten we dat deze laatste vorm van feedback niet of contra productief werkt en de motivatie van de leerling eerder doet afnemen dan ondersteund.
- Innerlijke feedback (je eigen stem die je feedback geeft): Dit is de interne dialoog waarbij je je eigen handelen evalueert. Het stimuleert zelfreflectie en zelfregulering en is cruciaal voor het ontwikkelen van metacognitieve vaardigheden.
- Feedback op elkaar (peer feedback): Hierbij geven leerlingen elkaar feedback. Dit bevordert niet alleen het leerproces van degene die de feedback ontvangt, maar ook van degene die de feedback geeft door kritisch te moeten kijken naar andermans werk.
- Feedback van de leraar op de groep als geheel: Collectieve feedback waarbij de docent trends en patronen bespreekt die voor de hele klas relevant zijn. Dit kan tijd besparen en gemeenschappelijk inzicht bevorderen.
- Feedback van de leraar op een groepje of individu: Gerichte feedback op specifieke leerpunten van een kleine groep of individuele leerling. Dit maakt maatwerk mogelijk en kan dieper ingaan op persoonlijke leerbehoeften.
- Feedback van de groep naar elkaar of naar een enkeling: Een collectieve vorm van feedback waarbij de groep als geheel reflecteert op het functioneren van een subgroep of individu. Dit kan zeer waardevol zijn maar vereist een veilig leerklimaat.
- Feedback van de groep naar de docent: Hierbij geven leerlingen input over het lesgeven en de leeromgeving. Dit helpt bij het afstemmen van het onderwijs op de behoeften van de groep en bevordert eigenaarschap bij leerlingen.
0 reacties